Mijn Social Media frustraties

Frustraties hebben we allemaal wel eens: in het verkeer, op het werk, in de supermarkt. Je ontkomt er niet aan en je raakt er soms een beetje aan gewend. Niet echt bijzonder, toch? Maar wanneer de frustraties op een gegeven moment de overhand nemen waardoor je bijna het plezier verliest in een van je grootste hobby’s wordt het toch wel een dingetje. Mij overkwam dit laatst en heeft alles te maken met frustraties op het Social Media vlak. Ik denk dat iedereen zich daar wel een voorstelling bij kan maken. Vandaag deel ik de mijne in het kader van gedeelde smart is halve smart!


Foto: Image by geralt on Pixabay

Het liefst schrijf ik eigenlijk alleen maar over leuke dingen op mijn blog. Mijn blog zou mijn roze wolkje op het Internet moeten zijn. Maar ook boven mijn hoofd zweeft wel eens een donderwolkje (of twee ?) en maak ik me regelmatig druk over bepaalde dingen, alleen deel ik deze informatie normaliter niet op mijn blog. Daarom was het voor mij best een stap om dit artikel te schrijven, dat mogen jullie best weten.

Waarom ik het dit keer wel deel? Omdat het mij de afgelopen tijd behoorlijk heeft bezig gehouden en zoals ik al in de intro aangaf, me bijna het plezier ontnam in een van mijn grootste hobby’s, namelijk bloggen en het actief zijn op Social Media. Ik heb wel vaker op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien, maar om eerlijk te zijn past dat helemaal niet bij mij. Vaak lucht het wel op om over frustraties te praten, op die manier krijg ik ze uit mijn systeem. En bij wie kan ik in dit geval beter mijn hart luchten dan bij jou, mijn lieve lezer, omdat jij waarschijnlijk net als ik heel wat tijd op Social Media actief bent en het misschien ook herkent. Alvast bedankt voor je luisterend oor ?.

Foto: Image by geralt on Pixabay

Mijn foto’s en teksten worden zonder toestemming gebruikt

Helaas kom ik er regelmatig achter dat mijn foto’s en teksten worden gebruikt zonder dat hiervoor mijn toestemming is gevraagd. Laatst ontdekte ik een foto in een webshop zonder dat er een link naar mijn website bij was geplaatst. Er was sowieso geen overleg over geweest. Ook werd mijn foto een keer gebruikt op Instagram en kreeg deze duizenden likes onder het betreffende account, alleen wist niemand dus dat het mijn foto was. Alle keren dat ik de personen of bedrijven hierop heb aangesproken kreeg ik vrijwel direct reactie, excuses en werden zaken rechtgezet. Toch blijft het elke keer weer enorm pijnlijk om te zien dat mijn foto’s en teksten zomaar worden gebruikt want ik steek er ontzettend veel tijd in en het is niet de bedoeling dat anderen ermee vandoor gaan. Om mijn teksten en foto’s wat meer te beschermen heb ik een plugin geïnstalleerd waardoor het niet meer mogelijk is om de rechtermuisknop op mijn website te gebruiken. Er verschijnt dan ook een melding wanneer dit toch geprobeerd wordt. Hiermee kan ik natuurlijk nog steeds niet helemaal voorkomen dat mijn teksten en foto’s worden gebruikt maar op die manier maak ik het wel iets lastiger. Misschien maak ik mensen op deze manier ook wat bewuster met betrekking tot het auteursrecht want wellicht is niet iedereen hier even goed van op de hoogte.

 Foto: Image by geralt on Pixabay

Volgen en ontvolgen spelletje op Instagram

Ik weet zeker dat heel veel mensen zich aan het volgen en ontvolgen spelletje op Instagram irriteren. Bloedirritant wanneer mensen je eerst gaan volgen en wanneer je ze niet terug volgt je weer ontvolgen. Hebben die mensen niks beters te doen? Soms herhalen mensen dit een paar keer waardoor het me opvalt en het me irriteert en ik ze vervolgens blokkeer. Gelukkig zijn er apps waarmee je in een handomdraai kunt zien wie je ontvolgt en heb je zo door wie die irritante serial-unfollowers zijn.

Wat me ook kan irriteren is dat mensen die aan je winactie meedoen, je direct ontvolgen na afloop van de winactie en zelfs nadat ze een prijs hebben gewonnen. Ik begrijp goed dat je niet tekent voor het leven wanneer je iemand begint te volgen, maar om zo kort na de winactie te ontvolgen is voor mij een teken dat het diegene puur om het winnen te doen is. Die hoeven zich een volgende keer niet meer te melden bij een winactie.

Foto: Image by geralt on Pixabay

Bedrijven die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten

Het gebeurt regelmatig dat bedrijven nog een extraatje vragen nadat ik een artikel met een review heb geplaatst waar ik uren aan heb gewerkt. Het varieert van nog een extra link toevoegen aan het artikel tot het nog een keer delen van een post in mijn stories op Instagram. Het wordt gebracht alsof het verzoek de normaalste zaak van de wereld is. Ik verbaas me er soms echt over hoe makkelijk bedrijven hierover denken. Voor hen is het gratis reclame dat mij verder niks oplevert.

Naast frustraties haal ik nog steeds heel veel plezier uit het bloggen en het bezig zijn op Social Media. En zijn er gelukkig veel meer leuke dan minder leuke dingen over te noemen. Maar er is zeker ook een keerzijde en die wilde ik van mijn kant toch een keertje delen.

Wat is jouw grootste Social Media frustratie?

Premium Nieuwsbrief

Mis nooit een blogpost, nieuwtje of winactie en meld je aan voor mijn nieuwsbrief!

Lees mijn privacybeleid voor meer informatie.

Volg:

16 Reacties

 1. Ilse
  maart 8, 2019 / 10:30

  Zeer terechte frustraties, wat goed dat je dit met je volgers deelt! ?

 2. maart 8, 2019 / 11:08

  Ik denk dat veel bloggers dit soort frustraties herkennen en niks mis mee met het plaatsen van zo een blogpost hoor! Het is zeker niet netjes om jouw foto’s te gebruiken zonder toestemming. Zie je dat per toeval? Ik hoef daar niet bang voor te zijn, haha, mijn foto’s zullen ze nooit “pikken”.
  Dat sommige bedrijven voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten herken ik ook…Alsof je in een klein uurtje een artikel weg typt. En Instagram, je hebt het vast vaker gelezen bij mij… Ik snap er soms helemaal niets van. Waarom volgen sommige personen je soms? Juist, in de hoop dat je ze ook gaat volgen en vervolgens deleten ze je. Zinloos. Het is jammer dat bedrijven zo aan cijfertjes hangen, vooral bij Instagram vind ik dat heel vervelend.
  Ik had al gemerkt dat je niets kan kopieren, maar dat kwam omdat ik vaak mijn tekst van mijn reactie kopieer voordat ik op “post comment” klik. Het gebeurt soms (ook bij andere blogs) dat er iets misgaat en mijn reactie verdwenen is… Kan ik het helemaal overnieuw gaan typen. En net wilde ik het woord “kopieren” met de rechtermuistoets goed schrijven,,,,, hahaha, dat lukt niet. Ik heb geen idee waar de toets zit om die 2 puntjes erop te zetten. Geen probleem natuurlijk, bij jouw blog gaat het gelukkig goed om een reactie achter te laten.
  Welke plugin gebruik jij om te zien of iemand geprobeerd heeft om iets te kopieren? Ik ben stiekem benieuwd of zoiets ook bij mij wel eens gebeurd!

  • Deb
   Auteur
   maart 8, 2019 / 11:26

   Hey Babs, bedankt voor je reactie. Was wel benieuwd hoe dit artikel zou gaan vallen omdat ik dus normaliter niet over dit soort onderwerpen schrijf ?. Ik vind het wel vervelend dat je je comment niet meer kan kopiëren, goed dat je het even meldt. Ik dacht dat die plugin alleen het kopiëren van de tekst van artikelen en foto’s zou blokkeren, maar dus ook van comments. De hele site is van de buitenkant read-only haha (Fort Knox). Je kunt een licentie kopen van deze plugin (WP Content Copy Protection) en dat overweeg ik omdat het wat meer mogelijkheden biedt. Ik ga het bedrijf vragen of het mogelijk is om de beveiliging bij voorbeeld uit te zetten bij comments. Ik kopieer ook nog wel eens mijn comment omdat het mij soms ook gebeurt dat mijn tekst ineens weg is. Meestal gebeurt dat wanneer ik via Bloglovin’ naar artikelen ga. Heel irritant. Je kunt met deze plugin trouwens niet zien “wie” jouw content probeert te kopiëren. En ik zie het inderdaad per toeval dat mijn foto’s en teksten worden gebruikt. Ik schrik daar dan echt van. Ook hier heb je tools voor om dit te checken, maar denk dat ik daar misschien niet heel vrolijk van ga worden haha ?.

 3. maart 8, 2019 / 14:01

  Heel herkenbaar! Dat volgen en ontvolgen op Instagram vind ik ook héél irritant. Dat kan toch niet helpen denk ik dan altijd…

  • Deb
   Auteur
   maart 11, 2019 / 18:35

   Nee, dat geloof ik ook niet. Misschien helpt het op de korte termijn, maar kan me niet voorstellen dat het dat op de lange termijn doet.

 4. maart 9, 2019 / 11:37

  Ik denk dat het goed is dat je hier gewoon over schrijft omdat dit jou bezig houdt. Zo’n volg en ontvolg spelletje doe ik niet eens aan mee. Ik zie wel vaak dezelfde namen terugkomen, maar dan denk ik ‘ga lekker je gang’. Zelf volg ik namelijk iemand niet omdat hij of zij mij volgt, maar ik volg accounts die ik leuk vind. Dus als X mij gaat volgen ga ik niet direct terug volgen ofzo. Ik moet de foto’s wel leuk vinden.

  • Deb
   Auteur
   maart 11, 2019 / 18:34

   Hey Mariska, bedankt voor je reactie. Ik volg ook alleen accounts waarvan de inhoud me interesseert/inspireert en niet puur voor het volgen dat vind ik echt een onzin en zorgt ook nog eens voor vervuiling waardoor ik de accounts die me interesseren uit het oog verlies.

 5. Natascha - Beautyopinie
  maart 11, 2019 / 10:51

  Net zoals hierboven de reacties van mijn collega bloggers herken ik het ook 🙂 Vooral het social media gebeuren, ik heb er ook wel eens over geschreven haha. Het volg en ontvolg spelletje vind ik vooral irritant en dat grote beautymerken het ook doen snap ik al helemaal niet! Wel handig trouwens dat je de teksten op je site niet meer kunt kopiëren! Ideetje dat ik ga onthouden haha X

  • Deb
   Auteur
   maart 11, 2019 / 18:31

   Ja, irritant he dat volgen en ontvolgen. Het valt me ook erg tegen dat bedrijven aan deze onzin meedoen. Hebben ze niet wat beters te doen vraag ik me dan weleens af ?.

 6. maart 11, 2019 / 11:06

  AMEN! Alles heel herkenbaar Deb. Ik word vooral zo verdrietig van dat Instagram, want ik heb het gevoel dat ik op dit vlak heel erg faal slash iets helemaal verkeerd doe. Hoe kan het dat ik na twee jaar nog steeds maar rond de 1000 volgers zit? Hoe kan het dat mensen met (sorry dat ik het zeg) ronduit spuuglelijke foto’s tienduizenden volgers hebben en op die manier dus (alleen om die reden…) blijkbaar interessanter zijn voor bedrijven dan mensen zoals jij en ik die gewoon heel veel tijd steken in foto’s maar relatief weinig volgers hebben. Elke dag opnieuw (echt ELKE dag) krijg ik er gemiddeld zo’n tien volgers bij en aan het eind van de dag zijn die allemaal weer weg. Ik kan er ook echt een boek over schrijven, hoewel dit artikel niet leuk is om te lezen ben ik toch ook een soort van ‘opgelucht’ dat ik dus niet de enige ben met dezelfde frustraties. Hartelijk dank dus voor dit artikel. En voor wat het waard is; je zit nog steeds in mijn top tien lijstje favoriete bloggers en zolang je blijft bloggen, zul je daar niet uit raken!

  • Deb
   Auteur
   maart 11, 2019 / 22:41

   AAhh zo ontzettend lief ?. Ik baal ook soms zo ontzettend van Instagram. Weet ook niet wat ik verkeerd doen, misschien dat ik geen volgers en likes koop haha ?. Daar heb ik gewoon teveel principes voor.. En ik merk ook dat bedrijven zich hier blind op staren (op die aantallen) en dat sommige samenwerkingen stoppen, waarschijnlijk ook hierdoor, maar ze zullen het niet toegeven denk ik wanneer ik het rechtstreeks vraag, dus dat doe ik maar niet ?. Belachelijk inderdaad dat je zo blijft hangen op dat aantal (ik kom maar niet over de 800) want je foto’s zijn bloedmooi. Je ziet dat er zoveel tijd en aandacht aan is besteed en sommigen komen weg met inderdaad spuuglelijke foto’s. Oneerlijk. Blijf ze vooral maken die prachtige foto’s, ik geniet er altijd super veel van en jij staat ook in mijn top 10, zou jou ook niet willen missen en het bloggen ook niet. Laat mijn hoofd soms even hangen, maar daarna sta ik gewoon weer op om met opgeheven hoofd verder te gaan ?. Hele dikke knuffel ?.

 7. maart 11, 2019 / 15:35

  Hey Deb, fijn dat je dit toch ook even deelt! Het is echt ook NIET oké om zomaar iemand’s foto’s en teksten gewoon over te nemen zonder dat de persoon daarvoor vergoed wordt, of toch zeker niet zonder zijn medeweten! Hoop dat dit echt een wake-up call is naar bedrijven.
  Het is ook jammer als foto’s dan bv. gedeeld worden op social media, waarom kan dat gewoon niet automatisch gebeuren dat de fotograaf ook echt vernoemd wordt. Is toch maar een kleintje om te doen.
  Ook je andere frustraties kan ik helemaal volgen. Instagram blijf ik een leuk kanaal vinden, maar inderdaad zoveel mensen die volgen en ontvolgen, waardoor mijn aantal volgers maar heel traag omhoog gaat. Ik kan het dan echt helemaal niet snappen dat mensen die bv nog maar een paar maanden actief zijn, echt al een groot aantal volgers hebben opgebouwd, en dat merken zich dat ook allemaal niet afvragen of er niet eens grondig induiken!!
  Oh well, blij dat we niet alleen zijn met onze frustraties. Ik zou het alvast heel jammer vinden moest je de handdoek in de ring gooien en je blog, foto’s en social media posts heel erg missen!! xx

  • Deb
   Auteur
   maart 11, 2019 / 22:31

   Bedankt voor je lieve berichtje, dat doet me echt heel goed ?! Het geven van credits is inderdaad zo’n kleine moeite en zo’n groot plezier. Het ligt zo voor de hand. Wat betreft Instagram denk ik dat een hoop echt fake is. Je zou verwachten dat professionele bedrijven zich daar meer in verdiepen (zelfs beter op de hoogte zijn dan wij) in plaats van dat zich blind te staren op cijfertjes en niet wat meer naar kwaliteit kijken en hun gezonde verstand gebruiken. We zijn inderdaad niet alleen met onze frustraties ?. Het lucht soms echt op om ze te delen. Ik laat me zeker door deze dingen niet uit het veld slaan, misschien eventjes (ben ook maar een mens) maar dan sta ik gewoon weer op ??. En deze support helpt me daar zeker bij!

 8. Sonja Van de Sande
  maart 12, 2019 / 19:38

  Nou dit dus… ik las laatst dat er een heel blog werd gekopieerd! Whuuuut? Hoe haal je het in je hoofd? Ik ben het type dat het mij niks uitmaakt of ze een foto gebruiken, hoef er mijn brood niet van te betalen, echter ik begrijp het wel als ze iets pikken en jij daar liever iets voor vangt… al is het credits of een link.
  Het Instagram gebeuren zie ik vaak als het meest neppe wereldje wat er maar bestaat! 25% is realistisch en de rest is verbouwd, jong, fris en vooral naakt! Ik erger mij aan die vrouwen die denken dat ze een stoeipoes zijn en zo hun product moeten promoten! Kijk mijn kennis Beertje is beroeps, die is er mee geboren, dat was haar bestemming… maar Truus uit Zaanse Schans doe jij nou maar gewoon je kleding aan!
  Ik heb zelfs mensen hierom ontvolgt, ook kennissen!
  En ik ben ook blij dat collega’s je hierin steunen… je bent niet alleen!

 9. maart 19, 2019 / 21:14

  Heeel herkenbaar, veel dingen. Vooral die “serial-ontvolgers” (hahah hoe kom je erop) zijn bloedirritant. En bizar dat je foto’s gejat worden. Ze zijn ook wel héél mooi, maar dan nog, maak je eigen foto’s!! Ugh. Ik heb ook veel irritaties wat betreft social media of bloggen. Zo had ik laatst al praktisch een overeenkomst met een bedrijf om over 2 webshops te schrijven, ik zou ze het artikel mailen als ik ’t af had, maar voordat ik begon aan het artikel had ik nog een vraag. Dus ik mail ze, geen antwoord. Na paar dagen mail ik netjes of ze m’n mail hebben gehad, weer geen antwoord. Na een week wéér gemaild, niks. Toen na een week boos gemaild dat ik dit heel onprofessioneel vind en dat ik zorg dat ze bij bloggers op de zwarte lijst komen. >_< Gelukkig was ik nog niet begonnen m'n artikel though!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Mijn foto\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\'s en teksten zijn auteursrechtelijk beschermd. Wil je ze toch gebruiken, neem contact op via mijn contactformulier en vraag naar de mogelijkheden.